Pas på! Timbeeeeeeeeer...

18. december 2019
Et stor tak til en af VoksenBøgens STU-elever, som gennem en artikel giver indblik i en skovarbejders hverdag.

Når det bliver udfordrende at arbejde på skovholdet. 

Forfatter: Marc, STU elev

Skovholdet arbejder med træer - store træer. En sjælden gang imellem går det ikke helt efter planen, når de skal fældes. Men det er en del af den læring der er på skovholdet. Sikkerhed frem for alt, også når en opgave pludselig bliver kompliceret.

Den læring fik vi en efterårsdag, hvor skovholdet skulle fælde et stort grantræ. Alt gik efter planen, lige indtil træet tog en lidt skæv retning på sin tur mod jorden, og derfor blev hængende højt oppe i et andet træs krone.

Når det tunge grej skal i brug.

Når sådan noget sker, begynder det at blive farligt, for sådan et stort træ kan med lethed knuse både mand og maskineri på dets vej ned mod jorden. Derfor skal der lægges en god plan, hvor alt fokus er på en sikker nedtagning.

Det var præcis det skovholdet gjorde den dag, men dagen var så fremskreden, at det ikke var muligt at få træet til jorden med det samme. Derfor blev området spærret af, så skovgæster ikke uforvarende kom i klemme under det store træ, hvis det skulle falde. 

Morgenen efter var skovholdet klar med maskineri, grej og ikke mindst en god plan til opgaven. Skovholdets traktor blev derfor gjort klar med svære kæder og kraftige stropper.

Marc, der er deltager på skovholdet fortæller, at der måtte tre træk i forskellig retninger til inden træet måtte give sig. Marc fortæller endvidere, at han var den der hentede og fastgjorde stropper til traktoren. Ligeledes blev han udpeget til at være den der skulle holde nysgerrige på afstand, så der hele tiden var styr på sikkerheden

Forinden havde den store motorsav været i brug for at løsne træet fra sin rod. Heller ikke dette gik efter planen, da savsværdet blev klemt fast i træet. Men skovholdet havde selvfølgelig en løsning. For at beskytte saven afmonterede man sværdet fra selve motoren.

Det skulle senere vise sig at være et god beslutning. Efter, at traktoren havde trukket i træet fra forskellige retninger, gav det pludselig efter, og faldt mod jorden. Desværre sad det store savsværd stadig fast i træet og blev totalt ødelagt da træet landede oven på det. Men fordi skovholdet havde været forudseende, og afmonteret resten af saven, skete der ikke mere skade end et bukket sværd og en såret faglig stolthed hos savføreren. 

Sådan kan hverdagen på Voksenbøgens skovhold også se ud. Når der knokles med store træer og tungt grej, skal sikkerheden være i top, så ingen kommer til skade, men alle får en god dag.

Del indhold